Essays

  • Rome, 13 Shtator, 2016 Romani Divorcet e Zotit Viktor N i botimeve Mapo, UET dhe fituesi i çmimit « Kadare » hap një faqe të shkelur pak të letërsisë post komuniste shqipe. Me një narracion linear dhe shpesh me një thjeshtësi reportazhi,...

  • Tiranë, 16 gusht 2016 Pakkush e di nëse Kasem Trebeshina është njeri apo legjendë urbane; nëse është shkrimtar apo nji i mallkuar i letërsisë shqipe; nëse është nji disident i heshtur apo njeri që u ka shërbyer konjukturave të pushtet...

  • New York, 16 prill, 2015 Flash – ftesë për lexim «  Udha që shpie në nder, liri e në shpëtim, nuk është shtruar me lule, por me ferra ; ai që arrin në kulm, arrin i grisur, i përgjakur, i djersitur e i lodhur. » Faik Konica Zhv...

  • Prishtine, 26  mars 2016 Një rrëfim nga Irlanda “Kur takon Godonë “Është natë e bubullimat s’kanë të ndalur. Të dridhet trupi i lagur nga shiu i rrëmbyeshëm. Nën Pemën e Jetës duke e pritë Godonë. E pritja t’ka shndërrua...

  • New York, 15 mars, 2016  Europe Memory – the fate of intellectuals in totalitarian regimes – Jusuf Vrioni – the Calvary of intellectual in totalitarianism 16 mars 2016  – 100 vetori i lindjes ! 25 maj 2016 –  15 vj...

  • Prishtinë, më 15 mars, 2016 Nëna Tereze trandi themelet e një bote të egërsuar e egoiste, në të cilën dashuria trajtohet si nocion abstrakt. Përkundrazi, ajo ka dëshmuar të kundërtën: bota mund të drejtohet me dashuri, dhe dashuria ës...

  • New York, USA, 2016 Ajo shkollë, në Pukë* kishte dy a tri shkallë ku ulesha nganjëherë, përgjithësisht në muzg, kur dilte hëna, apo kur binte borë dhe vetmia ndjehej më shumë. Atje brenda ishte dhe ajo kinse dhoma e përshtatur për poet...

  • New York, USA, 2016 Ajo shkollë, në Pukë* kishte dy a tri shkallë ku ulesha nganjëherë, përgjithesisht në muzg, kur dilte hëna, apo kur binte borë dhe vetmia ndjehej më shumë. Atje brenda ishte dhe ajo kinse dhoma e përshtatur për poeti...