Essai

  • Prishtinë, më 15 mars, 2016 Nëna Tereze trandi themelet e një bote të egërsuar e egoiste, në të cilën dashuria trajtohet si nocion abstrakt. Përkundrazi, ajo ka dëshmuar të kundërtën: bota mund të drejtohet me dashuri, dhe dashuria ës...

  • New York, USA, 2016 Ajo shkollë, në Pukë* kishte dy a tri shkallë ku ulesha nganjëherë, përgjithësisht në muzg, kur dilte hëna, apo kur binte borë dhe vetmia ndjehej më shumë. Atje brenda ishte dhe ajo kinse dhoma e përshtatur për poet...

  • New York, USA, 2016 Ajo shkollë, në Pukë* kishte dy a tri shkallë ku ulesha nganjëherë, përgjithesisht në muzg, kur dilte hëna, apo kur binte borë dhe vetmia ndjehej më shumë. Atje brenda ishte dhe ajo kinse dhoma e përshtatur për poeti...

  • Tirane, 1 mars 2016… “Mjeshtres së Madhe të Punës”, Hajrie Rondo Veizi në 65 vjetorin e lindjes. “Cili e ka harruar “tisin nervor” në fytyrën e gruas, tek filmi “Nentori i Dytë”, thyerjen e sht...

  • Kjo ese mbi Përshpirtje për një dashnore e William Faulkner, publikuar fillimisht në Stalker* vjen në shqip për klarabudapost nga Anila Xhekaliu. Ky libër i William Faulkner-it nuk është përkthyer ende në shqip. Përmes kësaj eseje shpr...

  • “S’dua të pikëllohet kush për fatin tim! […] Jam mësuar të arratisem, nga burgu, nga mërzia, nga njerëzit e padëshirueshëm, nga azili, dhe nga vajzat e bukura si Mona Liza e Da Vinçit.”  Frederik Rreshpja Frederik R...

  • Prishtinë 9 nentor, 2015 Tek eseja ”Shënime të përgjithshme mbi ’Varg librash letrare”, Camaj jep një panoramë shkoqitëse e më qartësuese rreth poezisë së tij, veçmas statusit të saj semantik e ontologjik. Ai shprehet i vetëdijsh...

  • Prishtinë, 28 Tetor 2015 Përveç leximit me qëllime të caktuara, që bëjnë kritikët dhe studiuesit e letërsisë, ekziston edhe kategoria tjetër e lexuesve, e atyre që lexojnë për kënaqësi dhe sipas mendimit tim, ky lexim gjithandej në ...