The Female Body & “New Wo/Man” in Klara Buda’s Novel

Continuing in the existential vein, Marenglen is a Kafkaesque and Nietzschean character.  He leads the most surreal and oneiric scenes of the novel as a kind of Nietzschean Ubermensch, defining the nature of his own existence despite the encapsulating life circumstances into which he is thrown. As a morgue supervisor, Marenglen invents his own values and creates the very terms under which he excels. Further, like a mutilated person in body and soul, the necrophilic new-man-turned-grotesque, Marenglen performs subtle acts of resistance…like returning dignity to the disfigured, mutilated and deformed cadavers…

 

Read more

Dhunimi nuk ka etni, Dhunimi është kriminal

Dhunimi si akt është nga gjërat më të tmerrshme dhe të dënueshme. Dhunimi është kriminal, dhe dhunuesi nuk ka etni, ai është kriminel, pra dhunimi mund të jetë bërë nga serbët, dhunimi mund të jetë bërë nga shqiptarët, dhunimi bëhet në mënyrë metaforike çdo ditë kur i merret fjala dhe nuk respektohet femra. Një pushtet ku ka njerëz që janë akuzuar për për dhunim, nuk do të bëjë asjëherë diçka për gjetjen e autorëve të këtij krimi, dënimin e tyre dhe kthimin e të drejtës tek viktimat. Ekspres, KOHA VISION, Kosovë

Read more

E Vodha Një Mëngjes!

Kjo poezi është shkruar, një mëngjes, në një aksion rinie. Mesazhi i saj është i qartë, ai shpreh revoltën e autores kundër indealeve të imponuar dhe pushtimit të hapësirës individuale nga kolektiviteti. Autorja personalisht, asnjëherë nuk e vodhi një ditë aksioni për ta kaluar sipas dëshirës, por uni i saj poetik e “vodhi” mengjesin e kësaj poezie, edhe pse pas kësaj ai është ndoshta mëngjesi i fundit që i lirë mund ti mbesë…

Read more
 • Paris, Jun 19, 2019 The Female Body, Communist Governmentality and the “New Wo/Man” A Review on Klara Buda’s Novel Chloroform  Although Chloroform is Klara Buda’s first novel, the ability of the Albanian-born author to mold w

 • Chappaqua, 28 prill, 2019 (mbresë kushtuar X) Zëri… Dhe sy të trishte inofensivë, Por e frikëshme, Tek zbuloja një person unikal pa lajle lule, Menderisht sfidues.   Sa e fisme aq e hijshme Në atë bisedë të thjeshtë,

 • french excerpt :Un film de Ognjen Glavonić1999, alors que la Serbie est bombardée par l’OTAN, Vlada travaille comme chauffeur de poids lourds. Dans son camion, il transporte un mystérieux chargement du Kosovo jusqu’à Belgrade

 • Ilire Zajmi, Livre Paris, 15 mars 2019

 • Paris, 9 mars, 2019 BY CÉSAR VALLEJO TRANSLATED BY GËZIM BASHA Përktheu dhe përzgjodhi Gëzim Basha Unë do të vdes në Paris në një ditë shiu,Në një ditë të cilën qysh tani e mbaj mend.Unë do të vdes në Paris –

 • Në përgjigje të Emil Asdurian dhe duke e falenderuar për kritikën (paraqitur me bold) të artikullit tim : të ribotuar nga Zhurnal me titullin ” Klara Buda parashikon marshimin e Sheshelit drejt Preshevës” Ju flisni

 • “Est-ce que le pardon est un pas que nous devons risquer ?”J.D ” Le pardon est mort dans les camps de la mort ! ” V.J L’objectif de cet article est d’inciter les gens à remettre en question leurs croy

 • MENDIME MBI FIKSIONIN GJEOPOLITIK: “Klara Buda parashikon marshimin e Sheshelit drejt Preshevës” Nga Emil Asdurian Nuk është hyrje, por bindje në atë që dhe kur diskutojmë për të njëjtin problem dhe kemi mendime të kund

 • Nga Klara Buda “Finesa dhe perspikasiteti i kendveshtrimin të tij më lanë një mbresë të thellë. Ai më sugjeroi disa elementët kryesorë të tipizimit të figurës së nënës. Ështe pikërisht kjo fuqi tipizimi që e b

 • Ideja e kërkimit të Preshevës dhe Bashkimi i Kosovës me Shqipërinë është kundër interesave të Shqipërisë dhe ka dalë direkt nga "guzhina” serbe. Liderët shqiptarë që e mbështesin atë mendoj se I kanë shitur intere

 • Paris, 11 janvier 2019 Cette nuit vers à une heure du matin les étudiants qui protestent pacifiquement ont été frappés et évacués violement par les effectifs de la police chargée d’assurer la protection des bâtiments à la