Essays about the book

  • Paris, le 5 december, 2016 La belle rentrée littéraire de janvier 2017 en France offre son lot de nouveautés comme d’habitude, entre contemporains capitaux et nouvelles plumes confirmées. Les grands noms de la littérature mondiale sont au rend...

  • New York, 16 prill, 2015 Flash – ftesë për lexim «  Udha që shpie në nder, liri e në shpëtim, nuk është shtruar me lule, por me ferra ; ai që arrin në kulm, arrin i grisur, i përgjakur, i djersitur e i lodhur. » Faik Konica Zhv...

  • Prishtinë 9 nentor, 2015 Tek eseja ”Shënime të përgjithshme mbi ’Varg librash letrare”, Camaj jep një panoramë shkoqitëse e më qartësuese rreth poezisë së tij, veçmas statusit të saj semantik e ontologjik. Ai shprehet i vetëdijsh...

  • Prishtinë 8 nentor, 2015. Camaj gjatë gjithë jetës qe një poet shtegtar, që kaloi nëpër qytete, në kërkim të mitit poetik apo qetësisë së humbun. Nëpër biblioteka e libra, qëmtoi nëpër misteret e artit, pa u shkëputur asnjëher...

  • Pishtinë, 29 Tetor 2015 Tash, shtrohet pyetja tjetër, mjaft sfiduese: cilat janë kërkesat për një kritik të mirë dhe a ka të tillë letërsia shqipe, për letërsinë e trashëgimisë dhe për bashkëkohoren? Dhe për fund, po e zbresim deba...

  • Suedi, October, 26, 2015 “[…]nuk ka letërsi të madhe pa të vërtetën dhe moralin.” Franz Kafka Letërsia, gjithnjë shtron pyetje, dilema, sepse natyra e saj shpirtërore është e tillë, e papërcaktuar; kalon përtej dogmave, doktrin...

  • New York – 2 shtator 2015    Exclusivet – KlaraBudaPost Gazmend Kapllani bashkëbisedon me mua. Është hera e dytë që e intervistoj Z. Kapllani, dikur në Athinë, në një intervistë direkte, sot përmes rrjeteve sociale, ai në ...

  • Sistemi femervrases (qytetarvrases) dhe pershkrimi brilant i tij Autorja me qasjen e saj përshkruese të finesave të diktaturës (që nuk ka moshë, as nuk lokalizohet në hapësirë gjeografike) ia zbërthen kodin e fshehtë sistemit falusian dhe ...