Sport edhe kur jeni të lodhur ose me Diabet

Nëse nuk jeni në forme, ose keni qenë diagnostikuar kohët e fundit me diabet, sporti është shpëtimi për ju. Këtu janë disa këshilla për të filluar sportin kur nuk jeni në formë ose jeni diagnostifikuar me diabet, por duhet të konsultoni mjekun tuaj para se të filloni një program stërvitjeje.

Nëse ndjeheni i lodhur dhe jeni mbi 40 të vjeç para se të filloni sportin duhet të bëni edhe testin e lodhjes apo të ushtrimit tek mjeku kardiolog. Ai do të ju tregojë se sa është pulsi maksimal që do të duhet të respektoni dhe që nuk duhet ta tejkaloni gjatë stërvitjes. Për diabetikët këshillohet edhe një kontrolli i përgjithshëm i lëvizjes së sheqerit në gjak.

KBP

Nëse nuk jeni në forme, ose keni qenë diagnostikuar kohët e fundit me diabet, sporti është shpëtimi për ju.

Por konsultoni mjekun tuaj para se të filloni një program stërvitjeje.

Disa këshilla për të filluar sportin kur nuk jeni në formë ose jeni diagnostifikuar me diabet.

Nëse parapëlqeni të ecni duhet të keni këpucë të përshtatme për aktivitetin që ju keni në mendje. Të jeni vigjilent për krijimn e flluskave të ujit.

Veshni këpucët e reja çdo ditë për një grimë derisa ato janë të rehatshme në mënyrë që të mos të shkaktojnë flluska. I vishni atletet gjithmonë me çorape.

Filloni ngadalë me një ushtrim me intesitet të ulët të tilla si ecje, not ose biçikletë.

Nëse ndjeheni i lodhur në momentin e fillimit, filloni me pesë minuta dhe shtoni pak kohë çdo ditë.

Gjithmonë mbani me vete buzylykin ose varsen me identitetin ID që tregon se ju keni diabet që të sigurohet trajtim i duhur në rast se ka një problem kur ju jeni duke ushtruar apo keni një lëndim.

Si fillim shmangni ngritjen e peshave shumë të rënda si një masë paraprake kundër ngritjes së papritur të presionin të gjakut.

Nëse keni probleme në këmbë, parapëlqeni not apo ciklizëm, të cilat janë më të lehta sesa vrapimi.

Shtrihuni për pesë minuta para dhe pas stërvitje tuaj pa marrë parasysh se sa intensivisht keni ndërmend për të u ushtruar.

Sa shpesh duhet të ushtroheni?

  • Koha – Mundohuni të ushtroheni në të njëjtën kohë çdo ditë dhe për të njëjtën kohëzgjatje. Kjo do të ndihmojë kontrollin e sheqerit tuaj në gjak.
  • Shpeshtësia- Ushtrimi pasi të keni filluar gradualisht me 5-10 te minuta arrini në të paktën tre herë në javë për rreth 30 deri në 45 minuta.

 

Në lidhje me ushqimin dhe insulinën?

Nëse keni ndërmend të ushtroheni më shumë se një orë pasi keni ngrënë është mirë që të keni me vete një snack, një diçka të lehtë. Në përgjithësi, është mirë që të të hani një ushqim me karbohidrate të larta si gjashtë ounces lëng frutash ose gjysmën e një begeli të thjeshtë.

Nëse ju jeni duke bërë stërvitje të rëndë të tilla si gjimnastikë, drejtimin apo hendboll, ju mund të keni nevojë për të ngrënë pak më shumë si një gjysma e një sanduiç e preferueshme me mish dhe një filxhan qumësht.

Nëse ju nuk keni ngrënë për më shumë se një orë, ose në qoftë se sheqerit tuaj në gjak është më pak se 100 në 120, hani ose pini diçka, si p.sh. një mollë ose një gotë qumësht para se të filloni ushtrimin. Mbani me vete një snack (meze) të lehtë, në rast të uljes të sheqerit në gjak.

Në qoftë se ju përdorni insulinë, stërvituni pasi të hani, jo përpara. Mani sheqerin tuaj në gjak para, gjatë dhe pas ushtrimit. Mos ushtrohuni kur sheqerit juaj në gjak është më shumë se 240.

Nëse ju nuk jeni një përdorues i insulines dhe merrni pilula-tableta-kokra për diabet, masni sheqerin tuaj në gjak para dhe pas ushtrimit.

Kur është ushtrimi një problem për ju?

Nëse niveli i sheqerit tuaj në gjak është mbi 300 mg / dl, në qoftë se jeni i sëmurë, ju merret fryma, keni trupa ketonikë në urinë tuaj ose ndjeni shpim gjilpërash, mpirje ose dhimbje në këmbët tuaja gjatë ushtrimit. Gjithashtu nëse mjekimi juaj është ne kulmin e tij, është më mirë të mos ushtroheni.

Reagimi mes insulinës dhe ushtrimit

Trajtoni uljen e sheqerit kur e ndjeni atë. Mos prisni. Jeni i sigurtë që ju keni diçka si rrush ose karamele me vete në mënyrë që të rrisni nivelin tuaj të glukozës në gjak.