Au Paradis des Fous

Au Paradis des Fous, ce roman de Virion Graçi, traduit en français par Christiane MONTECOT, est publé dans l’édition Gallimard, la série “noire”.

L’aspiration de liberté est si forte qu’elle triomphe sur le sentiment maternel. Un qui ne te laisse pas insensible!

L’horreur est tres puissante, mais la trouvaille pour montrer la profonde opposition envers le machizme d’une femme est esquise ….

KBP

Au Paradis des Fous, kete roman te Virion Graçit, perkthyer ne frengjisht nga Christiane Montecot e kam lexuar ne botimin e shtepise Gallimard, seria “noire” në vitin 2000. Ishte një kënaqësi e rrallë që më vinte nga një autor shqiptar, pas shumë vitesh leximi rregullisht i autorëve bashkëkohorë shqiptarë.

Atëhere vetëm Rexhep Qosja ‘”Vdekja më vjen nga sy të tillë” dhe Virion Graçi “Au Paradis des Fous” ishin botuar nga kjo shtëpi dinjitoze franceze, që i kishte thënë jo edhe atyre që i konsideronin si ikona të letërsisë shqipe!

Nje roman i mrekullueshem, qe te le mbresa te rralla!

Sa makabre eshte ngjarrja aq e fuqishme eshte gjetja per te treguar kundershtine e nje gruaje ndaj machizmit apo maskilizmit …

Tek kjo grua, kjo ndjenje eshte aq e forte sa tejkalon edhe ate te nenes, nje nga ndjenjat me te forta.

Mendoj se aspirata e lirisë tek kjo grua eshte me e madhe, madje triumfon mbi ate te nenes.