RFI "Kosova mon amour"

RFI “Kosova mon amour” 

Au stand albanais, une grande bannière annonce que le livre Kosova, mon amour, de Klara Buda a remporté un prix. Les imposants stands Hachette US et Hachette UK se trouvent à l’étage des anglophones. L’Afrique du Sud a réuni ses petits éditeurs sous un grand drapeau national.”

Read more

BUKURIA E GRAVE RROPOS NATYRËN

Hanko

“Të gjallëve iu bie pika, shitohen praj sharmit të saj. Të vdekurit ngrihen nga varri, bash prej hijeshisë dhe nurit të Hankos. Atë që s’ka ndodhur kurrë më parë, asnjëherë në botë, e bën pikërisht bukuria e kësaj gruaje. Natyra tërhiqet nga rregullat e veta, i hap rrugë bukurisë së Hankos, që shkaktoi gjëmë e mrekulli njëherësh.”

Read more

Dhuratë e rrallë e Kiço Blushit

Finesa dhe perspikasiteti i kendveshtrimin të tij më lanë mbresë. Ai më sugjeroi disa elementët kryesorë të tipizimit të figurës së nënës. Ështe pikërisht kjo fuqi tipizimi që e bën një krijues të veçantë. E kuptova menjëherë, se nuk ishte rastësi se pse filmat që kishin pasur firmën e tij na kishin ngelur në mëndje! Por ishte edhe shumë bujare, rrallë një krijues ndan me një tjetër këtë dituri, që vjen nga kuptimi i thellë dhe i hollë fenomeneve. Ishte një dhuratë e rrallë!

Read more
 • Nga Klara Buda “Finesa dhe perspikasiteti i kendveshtrimin të tij më lanë një mbresë të thellë. Ai më sugjeroi disa elementët kryesorë të tipizimit të figurës së nënës. Ështe pikërisht kjo fuqi tipizimi që e b

 • Ideja e kërkimit të Preshvës dhe bashkimi me shqipërinë është kundër interesave të Shqipërisë dhe ka dalë direct nga ‘guzhina” serbe. Liderët shqiptarë që e mbështesin atë mendoj se I kanë shitur interest e ardhe

 • Paris, 11 janvier 2019 Cette nuit vers à une heure du matin les étudiants qui protestent pacifiquement ont été frappés et évacués violement par les effectifs de la police chargée d’assurer la protection des bâtiments à la

 • Nga ka humbur poeti, “kryepoeti”, ndërsa studenti proteston ? Pse heshtin” poetët e kombit” ? Të zënë me vargje utilitare, strukur në ndonjë shërbim ambasade, a më zi? Qahet taksapaguesi, për studenti

 • Paris, 24, décembre, 2018 E kuptoj që ata që nuk e njohin sistemin Publik Universitar Francez mund të mendojnë se nuk ka interes një krahasim midis Universitetit të Tiranës dhe atij të Sorbonnes. Por unë personalisht mendoj

 • Paris, 18 dhjetor, 2018 Dje ishte dje! Sot është sot! Ditë tjetër. Dje “të mbeturit”, lagur qull, prisnin të mardhur se ndoshta vallë çfarë do të ndodhte! Qendra… (Cila qendër? Kish vërtet një të tillë, mbimen

 • Paris, 16 dhjetor, 2018 Editorial Varfërinë ekstreme të studentëve nuk e kisha kuptuar në këtë masë. Është tronditëse se si mediat e kanë injoruar kaq shumë gjendjen e mjeruar të studentëve shqiptarë në përgjithësi,

 • Paris, 14 nentor, 2018 AVDUL SHITE PASURINË Avdul shite pasurinë Një barrë flori Hype Pamporrit e shkove Ti për në Berlin Për vatanin, Shqipërinë të gjëje shpetim. Bismarkun ta pjekje doje, për një kuvendim t’i thos

 • Abstract Throughout Lindsey Collen’s Mutiny (2011) mutiny functions as an intertextual, transhistorical metaphorics that links the prison breakout and general strike movement in Mauritius described in the novel’s plot toge

 • “E kaluara nuk është kurrë e vdekur. Nuk është as e kaluar.” William Faulkner tek Requiem for a Nun   Requiem for a Nun (Rekujem për një Murgeshë), e nobelistit William Faulkner. Tema kryesore e Requiem-it ka të bë

 • Verticalement Quand viendra le jour Le dernier, sur le tapis de ma vie Je vous prie, Au moins, ce jour là Que je reste V E R T I C A L E M E T Car toute ma vie On ne m’a pas permis de rester début ! ___________________________